Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Σκουπίδια σε Καλλιρρόη, Παλαιόχουνη και Ευρώτα

Γράφτηκε από την  

Σκουπίδια σε Καλλιρρόη, Παλαιόχουνη και Ευρώτα
Η έντυπη έκδοση της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ καθημερινά από τις 8 το πρωί στον υπολογιστή σου
Η Καλλιρρόη της Μεσσηνίας, η Παλαιόχουνη της Αρκαδίας και ο Ευρώτας της Λακωνίας είναι οι περιοχές που προβλέπονται από την ΤΕΡΝΑ για μονάδες επεξεργασίες απορριμμάτων, ενώ η Νέα Κίος της Αργολίδας και το Σπαθοβούνι Κορινθίας σύμφωνα με την πρόταση θα φιλοξενήσουν μονάδες μεταφόρτωσης.
Ο ξεσηκωμός των κατοίκων της Καλλιρρόης για την φημολογούμενη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή τους, ανάγκασε τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη να ανακοινώσει επίσημα όσα με την γνωστή μέθοδο των διαρροών από ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης είχε ρίξει στην πιάτσα. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι δεν γνώριζε τίποτα και ότι έμαθε τις προτάσεις μόλις προχθές.
Ακολουθεί το ρεπορτάζ του Γιάννη Σινάπη:
Δε γνώριζε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης την πρόταση της ΤΕΡΝΑ, της αναδόχου εταιρείας για τη χωροθέτηση των μονάδων διαχείρισης και των σταθμών μεταφόρτωσης, όπως υποστήριξε ο ίδιος χθες σε συνέντευξη Τύπου. Την έμαθε σύμφωνα με τον ισχυρισμό του μόλις προχθές, μετά τον πρώτο έλεγχο της περιβαλλοντικής μελέτης που υπέβαλε η ανάδοχος εταιρεία, από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, γι’ αυτό κρυβόταν και καθυστέρησε την ενημέρωση.
Σύμφωνα με τη μελέτη - πρόταση της ΤΕΡΝΑ, προβλέπονται να γίνουν: Οι μονάδες επεξεργασίας: α) Στην Καλλιρρόη για τη Μεσσηνία και τους Δήμους Μεγαλόπολης και Γορτυνίας. β) Στην Παλαιόχουνη για την υπόλοιπη Αρκαδία, την Αργολίδα και την Κορινθία. γ) Στη Δ.Ε. Σκάλας του Δήμου Ευρώτα για τη Λακωνία.
Οι σταθμοί μεταφόρτωσης στη Νέα Κίο για την Αργολίδα και στο Σπαθοβούνι για την Κορινθία.
Ο κ. Τατούλης δε δέχθηκε πως πρόκειται για σκουπιδοεργοστάσια και ανέφερε πως "είναι μονάδες επισκέψιμες, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Είναι περιβαλλοντικό το έργο". Είπε ότι "θα μάθουμε πώς πρέπει να πάρουμε παιδεία για διάθεση αποβλήτων" κι επέμεινε πως "δεν θα υπάρχει καμία οσμή, θα είναι κλειστές εγκαταστάσεις".
Για τους σταθμούς μεταφόρτωσης υποστήριξε ότι "είναι μετακινούμενες δομές, όχι σταθερές, χωρίς παραγωγή οσμών και υγρών αποβλήτων".
Επιχειρώντας να άρει τις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί στο Δήμο Οιχαλίας, ανέφερε ότι "ο έλεγχος στη λειτουργία μονάδων θα είναι ανά μήνα. Ο ανάδοχος δε θα αποζημιώνεται, αν δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι". Και κάλεσε τους αντιδρώντες "να καταλάβουν τη σημασία του έργου και να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες".
Ο κ. Τατούλης ενημέρωσε ότι "θα γίνει έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο, προκειμένου να παρουσιαστεί όλο το μοντέλο από την εταιρεία. Το ίδιο θα κάνει και ο ΦΟΔΣΑ". Είπε ότι "θα μπούμε και μεις στη διαβούλευση, προασπίζοντας τους περιβαλλοντικούς όρους". Διευκρίνισε πως "μετά την αξιολόγηση του ΥΠΕΚΑ η περιβαλλοντική μελέτη θα έρθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο για γνωμοδότηση", αλλά παρατήρησε ότι "θα είναι γνωμοδοτική διαδικασία και τίποτα παραπάνω". Εξήγησε ότι "αν το ΥΠΕΚΑ δεν εγκρίνει την περιβαλλοντική μελέτη. θα κηρυχθεί έκπτωτη η πρόταση και θα πάμε στο δεύτερο μειοδότη". Επέμεινε πως "υποβάλλεται η περιβαλλοντική μελέτη και μετά γίνεται η διαβούλευση που θα διαρκέσει 60 ημέρες".
ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΥΣΗ
Ανέφερε ότι "το κόστος μάξιμουμ είναι 61,70 ευρώ ο τόνος" και είπε ξανά πως "οι δήμοι θα πρέπει να μειώσουν τα ανταποδοτικά τέλη". Πληροφόρησε πως το υπόλειμμα της επεξεργασίας θα είναι 10% και θα ενταφιάζεται σε ΧΥΤΥ με τον πιο σύγχρονο περιβαλλοντικό τρόπο.
Εκτίμησε ότι "με τη ΣΔΙΤ θα πετύχουμε και ευρωπαϊκό ρεκόρ. Θα είναι το μοναδικό έργο που θα εκτελεστεί σε 2 χρόνια". Κι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "θα βραβευτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή" και πως "θα υλοποιηθεί έτσι όπως προβλέπεται".
ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΝΙΚΑ
Ο περιφερειάρχης εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση κατά του δημάρχου Καλαμάτας, προέδρου της ΠΕΔ Παναγιώτη Νίκα. Απέφυγε να πει το όνομά του, τον χαρακτήρισε "ποιητή" και παρότι προκλήθηκε να μιλήσει με ονόματα, είπε πως "είμαι ξεκάθαρος, είναι η ανάγνωση". "Φωτογραφίζοντας" τον κ. Νίκα έκανε λόγο για το χειρότερο παλαιοκομματισμό, τη χειρότερη νοσηρή παλαιοκομματική αντίληψη. Απάντησε πως "υπάρχει ενημέρωση προς κάθε κατεύθυνση, ενημερώνουμε σταθερά, εκτός και αν ο "ποιητής" έχει άλλες σκέψεις στο μυαλό του". Μίλησε για τεράστια ποσά για μελέτες που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, γι’ αυτούς που είχαν προτείνει το Παλιοροβούνι για ΧΥΤΑ. Είπε πως τα σκουπίδια της Καλαμάτας πάνε σε φαράγγια της Ηλείας, της Αρκαδίας και στη θάλασσα, μίλησε για θράσος και γι’ αυτούς που θέλουν να παραμείνει η μαύρη μαφία. Του απάντησε ότι "το έργο θα γίνει οπωσδήποτε" και ανέφερε: "Οταν μέχρι χθες εγκρίνεις και εκφράζεις την ικανοποίησή σου, έρχεσαι σήμερα και είσαι ο πρώτος που παίρνεις την εταιρεία για συγχαρητήρια και υποδεικνύεις στην εταιρεία πού θα γίνει η χωροθέτηση".
ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΚΚΕ
Από την επίθεσή του δε γλύτωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό, υποστήριξε πως "το σχέδιό μας τους έχει βάλει στο περιθώριο των αντιδράσεων" κι έκανε λόγο για άτακτα παιδιά που στην πορεία συμβιβάζονται και συμμορφώνονται. Για το ΚΚΕ είπε ότι "λαϊκίζουν με το χειρότερο τρόπο, δε θέλουν να γίνει τίποτα. Εχει μείνει στη δεκαετία του ’50".
Ανέφερε, ακόμα, ότι διαψεύστηκαν όσοι μιλούσαν για την καύση και για τον Μπόμπολα. Υποστήριξε πως "είναι ένα έργο για τους πολίτες. Το στηρίζουμε και θα υλοποιηθεί. Εχει τη στήριξη της κυβέρνησης και τη δική μας ως επιλογή και εντολή των πολιτών. Είναι σωτήριο για τη χώρα".
ΜΑΖΙ Ο ΦΟΔΣΑ
Στη συνέντευξη παρέστη και ο δήμαρχος Τρίπολης, πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου Γιάννης Σμυρνιώτης. Χαρακτήρισε "ιδιαίτερα σημαντική τη στιγμή για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, για την αυτοδιοίκηση". Είπε ότι πρόκειται για "περιβαλλοντική λύση, σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία" και πρόσθεσε πως "είναι η ώρα να τρέξουμε για να περιορίσουμε το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει ο Πελοποννήσιος πολίτης". Εθεσε ως στόχο "να δημιουργήσουμε παράπλευρο εξοπλισμό μεταφόρτωσης από το ΕΠΠΕΡΑΑ για να μειώσουμε το κόστος μεταφοράς, ένα δίκτυο μικρών σταθμών μεταφόρτωσης. Και να εκμεταλλευτούμε όλα τα προγράμματα διαλογής και ανακύκλωσης".
Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΠΕΤΡΕΠΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Αρχικά, ο κ. Τατούλης είπε ότι "ο διαγωνισμός επέβαλε διαφανείς όρους, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα". Υποστήριξε, όμως, πως "δε δίνουμε πληροφορίες, γιατί έτσι προβλέπει ο διαγωνισμός" κι επικαλέστηκε την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και των έννομων συμφερόντων των πολιτών. Ανέφερε, ρίχνοντας το μπαλάκι στο υπουργείο, ότι "οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι οι μόνες αρμόδιες και υπεύθυνες να αδειοδοτήσουν την περιβαλλοντική μελέτη που υπέβαλε η ΤΕΡΝΑ". Χαρακτήρισε καινοτομίες τη ΣΔΙΤ και την ιδιωτική χωροθέτηση. Είπε πως "είναι το πιο φιλικό στο περιβάλλον σχέδιο", και ανέφερε ότι "η Ε.Ε. αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με 68 εκ. ευρώ, λόγω της φερεγγυότητας της πρότασης". Εκτίμησε πως "το κόστος είναι εξαιρετικά σημαντικό, είναι το 50% της αντίστοιχης προσφοράς στη Δυτική Μακεδονία". Και ανέφερε ότι "η διαδικασία κινείται στις αρχές του ΠΕΣΔΑ, του περιφερειακού σχεδιασμού" και πως "αναστέλλει τον κίνδυνο για εφάπαξ πρόστιμο 50 εκ. ευρώ".Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/aftodioikisi/perifereia/item/29685-skoupidia-kallirroi-palaioxouni-evrwta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου